Almere Kennisstad

De Organisatie
Almere Kennisstad (AKS) is al vele jaren dé aanjager van innovatie met behulp van ICT in Almere. Zij stimuleert innovatie in de verschillende sectoren van onze samenleving (zorg, onderwijs, economie, wonen) en is continue op zoek naar nieuwe toepassingsmogelijkheden van ICT.
Samen met maatschappelijke organisaties, bedrijven, bewoners, de gemeente Almere en vele anderen profileert Almere Kennisstad op die manier Almere als dé innovatieve stad van Nederland.

De Vraag
Almere is de snelst groeiende stad van Nederland. Almere is voorloper op het gebied van innovatie met ICT. Dankzij de realisatie van het stadsbrede glasvezelnetwerk (als eerste grote stad van Nederland) ontstaan unieke kansen voor nieuwe diensten. Diensten die de economie versterken en het leefcomfort van de bewoners verbeteren.

Om op deze unieke kansen te kunnen kapitaliseren, was de de vraag:

Op welke wijze kunnen diensten-gebruikers en diensten-aanbieders gefaciliteerd worden zodat: 

  • Gebruikers eenvoudig hun eigen digitale dienstenpakket samen kunnen stellen en gebruiken op TV en PC
  • Aanbieders eenvoudige om hun TV en PC diensten kunnen ontwikkelen en aanbieden 
  • Alle inwoners (de ‘community’) een ‘gereedschapkist’ krijgen waarmee zij zelf TV en PC- diensten kunnen ontwikkelen

De Oplossing
De realisatie van een generiek, flexibel en krachtig landelijk platform t.b.v. de levering van digitale diensten op TV en PC. Dit platform zorgt ervoor dat willekeurig welke dienst met de daarbij horende technische infrastructuur en devices snel en zonder technische mankementen via een glasvezelverbinding wordt geleverd en afgerekend voor de verschillende kostencomponenten.

RESULTURE heeft samen met Almere Kennisstad het gehele traject van visie- en conceptvorming (DEFINE), ontwerp van processen, bijbehorende organisatie en benodigde systemen vormgegeven (DESIGN). Het gehele ontwerp is gerealiseerd in een succesvolle Proof-of-Concept (DELIVER).

Bijkomende complexiteit was dat zowel op strategisch als op technisch gebied dit project zich in de voorhoede van de huidige ontwikkelingen en stand der techniek afspeelt. In de DEFINE-fase is deze complexiteit succesvol beheerst door kennis-partners te betrekken om tot een gevalideerd concept te komen. In de DESIGN-fase is de complexiteit gemanaged door een continu proces van validatie tijdens het in eigen beheer ontwikkelen van het business- en organisatiemodel en de ontbrekende technische componenten. De kenniscomponent in dit traject speelde daarmee een essentiële rol. 

Om te voorkomen dat dit project in conceptvorming en rapporten zou blijven steken, is  de DELIVER-fase altijd voorop gesteld. De volledig operationele Proof-of-Concept is daarvan het succesvolle eindpunt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 


   Expertise gebieden Define Design Deliver Member of:
 


technology      design
Copyright 2007 - 2012 Resulture BV. Alle rechten voorbehouden